Arama Motoru Kayıt
Bu sayfada sitenizi arama motorlarına nasıl ekleyeceğinizi anlatacağım. Her arama motoru aynı yöntemi kullanmadığından sadece sitenizi Goolge'ye nasıl ekleyeceğinizi uygulamalı olarak göstereceğim. Diğer arama motorlarına benzer şekilde veya sadece site adresini yazarak ekleyebileceksiniz. Ayrıca bu sayfada anlatılanları uyguladığınız anda siteniz Google'ye eklenmez. Google'nin sitenizi tanıması, hangi arama sonuçlarında çıkacağına karar vermesi için biraz zaman alabilir.
Yapacağımız işlem özetlemek gerekirse sitemizin adresini Google örümceklerinin (crawler) tarama listesine ekleyeceğiz. Daha sonra örümceklerin sitemizdeki tüm sayfaları ziyaret ettiğinden emin olmak için sitemizin tüm sayfalarını içeren bir site haritası oluşturup bu haritayı Google örümceğine tanıtacağız. Zamanla Google örümceği sitemize gelecek ve site haritasını görerek sitemizdeki tüm sayfaları görebilecek. Böylece tüm sayfalar Google'ye kaydedilmiş olacak.
Sitemizi Google örümceğinin tarama listesine eklemekle başlayalım.
www.google.com.tr/addurl linkine tıklayalım ve sırayla sitenizin tam adresini, yorumunuzu ve dogrulama kodunu yazın. Daha sonra
www.google.com/webmasters/sitemaps adresinden giriş yapmalısınız. Yani Google üyeliğiniz olması lazım (Gmail üyeliği gibi...) Açılan sayfaya sitemizin adresini yazıyoruz ve ekle butonuna tıklıyoruz.
Şimdi bu sitenin bize ait olduğunu Google'ye ispatlamamız gerekiyor. Bunu sitemize bir meta tag ekleyerek veya sitemize bir sayfa ekleyerek yapabiliriz.
Sitenizi doğrulayın linkine tıklıyoruz ve hangi yöntemle sitemizi tanıtacağımızı seçiyoruz. Ben yeni sayfa oluşturma yöntemini tercih ediyorum. Şimdi aşağıda görülen Google'nin belirlediği bir sayfayı siteme eklemek için Bir HTML dosyasını karşıya yükle seçeneğine tıklıyorum ve aynı isimdeki sayfayı hazırlayıp sunucudaki kök dizine (yani index.html veya index.php sayfasının yanına) gönderiyorum.
Gönderdikten sonra Doğrula butonuna tıklıyorum. Yaptığımız son işlemle sitemizi Google Web yöneticisi araçları sayfasına eklemiş olduk. Şimdi sitemizdeki tüm sayfaların Google'ye kaydedilmesi için bir site haritası oluşturalım. Xml Sitemaps adresine girip sitemizin adresini yazalım ve sayfa altındaki Start butonuna tıklayalım. Sitenizin büyüklüğüne göre sitemap oluşturma işlemi biraz zaman alabilir. Sitemap oluşturulduktan sonra yeni bir sayfa açılıyor ve buradan sitemapları indirebiliyoruz. Ben sitemap.xml ve urllist.rxt dosyalarını indirdim.
Bunları indirdikten sonra sitemap.xml ve urllist.txt dosyalarını sitenizin kök klasörüne yerleştirin. Şimdi Google site yöneticisi araçları sayfasına geri dönüp Site Haritaları sekmesine tıklayalım ve haritalarımızı Google'ye tanıtalım. Açılan sayfadan Site haritası ekle linkine tıklıyoruz.
Aynı işlemi tekrarlayarak ama sitemap.xml yerine urllist.txt yazarak sitemizin diğer haritasını da ekleyebiliriz.
Son yapdığımız işlemle sitemap.xml dosyasının sitemizin haritası olduğunu Google'ye bildirmiş olduk. Google örümcekleri sitemizi ziyaret ettiğinde bu dosyalara bakarak sitemizin bütün sayfalarını görebilecek ve bu sayfaları dolaşarak kaydedecektir.
Artık siteniz Google'de.. ancak sitenizin Google içeriğine eklenmesi zaman alabilir. Bu süre içerisinde sitenizi diğer arama motorlarına da ekleyebilirsiniz. Diğerlerine eklemenin bu kadar uzun ve karmaşık olmayacağından emin olabilirsiniz.
Kaynak