Gönderen Konu: RASAT Sonunda Piyasaya Çıktı!  (Okunma sayısı 2243 defa)

H..arun

  • Ziyaretçi
RASAT Sonunda Piyasaya Çıktı!
« : Mart 10, 2012, 07:52:32 ÖS »


Tüm Dünya çapında yaygın olan Google Earth’in Türk rakibi RASAT‘ın demo sürümleri 10 mart 2012 tarihinde TÜBİTAK‘ın yaptığı basın açıklaması ile piyasaya sürüldü.

Medarı iftiharımız Türk aynşıtayn‘larımızın geçtiğimiz Ağustos ayında uzaya yolladığı ve Türkiye’nin ilk yer gözlem uydusu olma özelliğine sahip olan RASAT’ın uzaydan çektiği ssler beleş olarak paylaşılacak. Şu an için sadece büyük şirketlerin kullanımına izin verilen RASAT‘ın ücretsiz versiyonu çok yakında bireysel kullanıcıların hizmetine de sunulacak.

AirNews eTims’ın haberine göre;
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Teknik Yardımcısı (ünvanını okurken yoruldum) Dr. Emin Bank yaptığı açıklamada RASAT uydusunun özelliklerini anlattı ve “Şu anda RASAT’tan istediğimiz an ss alabiliyoruz. Ankara’da bulunan yer istasyonundan günde 4 defa 10′ar dakika süre ile toplam 40 dakika haberleşme sağlayabiliyoruz” dedi. Büyük aynştayn Bank reyis, şu an geliştirilmekte olan web tabanlı arayüz sayesinde kullanıcıların, çekilen görüntüleri anında görebileceğini ve güncel görüntü siparişlerini verebileceklerini de sözlerine ekledi.

Dr. Emin Bank, projenin yurt dışındaki gavurlardan da talep gördüğünü; RASAT tarafından elde edilen görüntülerin Çin, Kore, Japonya,Kenya-malkara-keşan gibi Uzak Doğu ülkelerinde çeşitli araştırmalarda kullanılmak üzere bu ülkeler tarafından talep edildiğini de belirtti. Proje sayesinde Türkiye’nin uydu yoluyla veri toplama konusunda dışa bağımlılığı da en aza indirilmiş olacak hatta yok olacak…

Earth haritasında görünmeyen kerhaneleri, RASAT ile rahatça bulacağımızın altını çizen Emin Bank; “Projelerimizin hepsini hayata geçirdiğimiz takdirde Türkiye’yi bugün olduğu konumdan çok daha ileriye götürücez. Amin!” dedi...